Quantcast
Channel: Countryliv
Viewing all 304 articles
Browse latest View live

Midsommer

$
0
0
Lige for tiden går jeg rundt i en evig endorfin-rus når jeg færdes i haven. Det bugner af blomster og der hænger en vidunderlig duft over alt. Roser, bonderoser og lægebaldrian er vel dem der spreder dufte allermest og heldigvis har jeg dem i flere forskellige bede. 


Lige ud for vores træterasse blomstrer rosen New Dawn på buerne og bonderoser og storkenæb i bunden. Den lave buxbomhæk kranser herligheden ind og der er dømt mormorhave for alle pengene.


Langs havestuen står forrest rosen Stanwell Perpetual med et væld af lyserøde roser, dernæst mine hortensia  'Clara', som jeg ikke har haft klippet ned i år. 


For enden af gangen begynder Rosa helenae 'Lykkefund' at fylde på portalen.

Jeg synes at mange af mine stauder er højdespringere i år. Måske har jeg været mere flittig med næringen, måske er det den tidlige sommer der spiller ind, muligvis en kombination? Jeg aner det ikke, men jeg hilser højderne velkommen - det er genialt når planterne er i øjenhøjde.

Jeg må dog indrømme at da torden, lyn og styrtregn bragede i morges kl 5:30, var min tanke at alle stauderne ville lægge sig ned.

Men nej det står stadig.


Der er et temmelig vildt udtryk i det runde tæppebed.



Nogle af de dejlige stauder, der har blomstret længe. Salvia, katteurt og rosenskovmærke, lodden løvefod, slangeurt og roserne 'Odessey' og 'Dronning af Danmark'


'Burgundy Ice' fik vi i sølvbryllupsgave for nogle år siden, det er en speciel rose, synes jeg. Lige her er den uimodståelig.


 Roserne 'Karen Blixen', 'The Pilgrim' og 'Ghislaine de Féligonde' - de er bare så smukke.

Det er ikke altid nemt at dyrke have. Og slet ikke roser, synes jeg.

Jeg plejer at have problemer med rosenboeren især i de gule, men jeg har gået roserne efter hver morgen og aften i maj måned og har fanget mange udyr der sad og ville lægge æg i knopperne. Jeg har ikke sprøjtet med andet end en gang sprit og brun sæbe og så ellers fjernet angrebne blade fyldt med larver o.s.v.

Lige nu føler jeg at det har været anstrengelserne værd. Jeg har dog stadig til gode at se om rosenchikaderne vender tilbage senere på sommeren og lige nu spekulerer jeg ikke på svampesygdomme. 

Rose 'Alchymist'


Rose 'Stanwell Perpetual'

Rigtig god "endorfin-rus" og god weekend til jer alle.

Drivhuset - nu står det der!

$
0
0
Nu står det her!

Og er så småt taget i brug, selvom der er et lille hængeparti i et enkelt hjørne.






 Ved terrassen står en noget lettere og mere transparent krukkesamling end der plejer.


udenfor og indefra

Jeg har fået udsigt til haven fra en ny vinkel.

I første omgang har jeg taget bord og stole ude fra haven. Jeg kunne tænke mig noget mere blødt og afslappende at sidde i, men vil jo også gerne kunne sidde og spise der. Så der tænkes.....


Og det samme gælder udsigten når vi sidder i drivhuset og kikker ud mod indkørslen og vejen - det havde jeg slet ikke tænkt på, så her skal der mere grønt op som kan dække for udsynet.

Det er svært at se fra denne vinkel, men i hjørnet længst væk er der lavet et L-formet bed på måske 3m2, hvor jeg har plantet tomater, agurker og persille. 


Agurker på vej


Fire forskellige tomatplanter er det blevet til - altså det samme antal planter som i det gamle drivhus indtil videre. Jeg kan sagtens have planter i krukker på gulvet også, så hvis jeg falder over nogle flere kommer de med hjem. De skal nok nå at blive til noget. Foran tomaterne står estragon og citronverbena i krukker. 



På gulvet er der lagt gamle rensede mursten af typen Flensborgsten og inde for døren er den smukke Helle Nørby sten, som jeg vandt sidste år, placeret. Jeg har valgt at flytte den ind for også at have glæde af den når jeg sidder inde i drivhuset - jeg kan stadig se den når jeg sidder ude på terrassen.


Det er slet ikke til at forstå at jeg for 3 måneder siden ikke havde planer om nyt drivhus. Alligevel er det en drøm som er gået i opfyldelse og jeg glæder mig over hvor smukt det er blevet. Det er så sandt, når Tante Grøn i en kommentar for nylig her på bloggen skrev:

"Der virker som om, at det altid har været meningen, at det skulle stå lige præcis der."

Kan du du forresten huske min tegning?


En god fornemmelse

$
0
0
Ahh.. det er en god fornemmelse, når jeg har været igennem havens bede med saks og spade. I denne weekend er bedkanterne blevet rettet og lidt af hvert er blevet klippet ned. Det har lettet lidt på stemningen i bedene. 

Jeg har haft nogle områder i haven der er blevet lidt forsømt grundet drivhusprojektet og især området ved det mørke bed og pavillonen har været lidt trist at se på. Idag fik det lidt opmærksomhed.

I vores carport har vi nogle store kævler liggende fra den ask der blev fældet sidste år og med 3 hjul under hver, har vi lavet et par borde til pavillonen. 


Plads til afsætning - eller til at lægge fødderne op, når vi sidder og nyder roen og spejlbassinet.

På terrassen oppe ved huset er der også blevet ryddet efterhånden. I år er de fleste af krukkerne fyldt med krydderurter og vi klipper flittigt af dem.


Foran trappen står en fennikel som overvintrede i jorden og den er så stor at den er ved at tage livet af både timian og rosmarin som vokser nedenunder - de skal flyttes og reddes.

I det runde staudebed er der virkelig nogle kæmper i år og nu har jeg været lidt hård med saksen for det var lidt svært at finde Rose de Rescht og det var også svært for sommerblomsterne at få lys og luft til at blive til noget. 

Der kom lidt luft ind i bedet.


Ovenover er Reine des Violettes der er så smuk i år

I det blå hjørne er der urskovsstemning når jeg sidder ned, Hortensia 'Limelight' er høj i år og derudover er jeg omgivet af kæmpe skælhoveder

Det blå bed, har fået en ny blå (eller lilla) Det er stauden til højre som jeg købte hos Anne Stine stauder i sidste weekend. Den hedder Nepeta Manchuriensis.

Jeg kan anbefale alle et besøg hos Anne Stine stauder i Stenlille - det er fantastisk spændende og Signe og jeg fik udsøgt service med forklaring om planter, pleje o.m.a.


Udsigten fra bænken i det blå hjørne 

På tur til Mors. Del 1

$
0
0
Nu er det vidst på tide med en opdatering om hvad der egentlig sker her i mit (country)liv. Sommeren har ramt bloggelysten og jeg nyder i den grad haven, solen og sommeren igennem brillerne og ikke så meget gennem kameralinsen.

Langt om længe blev det også min tur til at holde sommerferie og den er tiltrængt. Men inden da, tog jeg lidt ferieforskud forrige weekend og og drog på tur sammen med blogvennerne Lene og Nette.

Det blev en reprisetur - og så alligevel ikke. For godt nok tog vi til Mors (hvor vi har været før) og besøgte Tante Grøn og hendes Syrenprins i deres dejlige hjem og smukke have, men derudover havde vi den store fornøjelse, at have de to som guider ud i Flades omegn til steder, hvor vi kunne købe skønne sager til hus og have og ikke mindst ud og se Mors' skønne natur.

Sammen besøgte vi Margrethe (fra bloggen Mit Tara) og henden mand Carsten, som kom hjem efter vi havde set  hendes deres store skønne have. Margrethes have får sit eget indlæg, men du kan læse mhendes blog Mit Tara her.

Efter nogle herlige timer hos Margrethe og Carsten tog vi alle syv afsted for at besøge et ældre ægtepar, som bor i nabolaget, og for at se deres have. En landbohave skabt efter gode gamle principper, men som på ingen måde står i stampe. En have med drivhus, høns, spændende planter jeg ikke har set før og masser af blomster, masser af siddepladser og stilleben af bl.a. betonæg i kurv og støvler også støbt i beton. Det er en frodig have der stråler af den kærlighed den er tildelt af sine ejere.


Forbipasserende bliver ikke snydt for noget smukt at se på. Se blot den smukke og farverige forhave og ikke mindst alle blomsterne ved foden af muren


Og se så lige den udsigt som Sven og Birthe har fra deres forhave. Marken strålede af guld det var noget af det smukkeste.

Der blev snakket og grinet og vi havde en fantastisk eftermiddag og aften.

Rigtig mange af jer har besøgt Tante Grøns have og I ved hvor utrolig smuk og inspirerende den er. Jeg synes alligevel at I skal have et par collager med glimt derfra. Der er så meget at opleve, når man kikker ind i bedene og det kan jeg ikke gengive i mine billeder.


Springbalsaminerne er fantastiske og det er både astilbe og amerikansk mjødurt også med deres candyflosslignende blomsterstande.



Det mørke løv og orange spiller godt sammen og liljen her er bare så smuk.

Det er noget særligt at se de hvide duer flyve over matriklen - jeg bliver betaget, hver gang jeg ser det. Vi ankom lige til fodringstid og det var meget underholdende. Duernes maveur havde slået 12 og først stod de i kø i dueslaget i husets gavl, men da stigen blev stillet op til madstedet blev der trængsel på taget.


Der spises


John var populær og duerne satte sig på både hans hånd og hoved for at komme til.


Senere da maden i det andet dueslag var fortæret var det tid til siesta og solbad i gården.

På tur til Mors. Del 2 - Margrethes Tara

$
0
0
Typisk for mig, fik jeg ikke taget så mange billeder da vi besøgte Margrethes have på Mors. Når jeg befinder mig i hyggeligt selskab, føres rundt i haven og vi taler om blomster og bede, ja så er det først når jeg er hjemme igen, at det går op for mig at jeg ikke fik fotograferet alt det, jeg gerne ville.

Men lad dette indlæg være en teaser - og tag så selv afsted og besøg haven når der inden længe er åben have - se her. Du kan selvfølgelig også læse bloggen Mit Tara.

Det første kik ind i haven på den ene side af stuehuset viser, at her er en have der på trods af sine mange m2 byder på hygge og romantik i form af fine farveafstemte bede, formklippede træer- og hække og skønne siddepladser.

Langs husfacaden blomstrer New Dawn og der står smukke krukker med hornvioler og margueritter  - inde i haven masser af stauder, roser og hortensia.

Der er virkelig kælet for haven med afpudsning som sikrer forsat blomstring.

Roser og Astrantia - et smukt mix.

Køkkenhaven bestyres af gemalen Carsten og her er tale om en frodig og velplejet en af slagsen - den minder mig om min fars. Lange lige rækker med velvoksne lækre grønsager - her er tegn på både ordentlig jord og pasning.

Selvfølgelig har spaden plads her - klar til at høste grønsager til aftensmaden.

I haven ved husets bagside er lavet en lang pergola på skrå mellem køkkenhaven og blomsterhaven. Og så er der sat rosenbuer op lige ud for terrassen ud for stuen. Ved buerne er der bede plantet til med roser og stauder i de smukkeste farver.





Her er endnu et foto fra forhaven - et hyggeligt kik hen mod fontænen.

Tusind tak Margrethe fordi du tog så gæstfrit imod os - det var en dejlig oplevelse.

Sommer på (middelhavs)terrassen

$
0
0
Jeg kan godt lide at rejse - at opleve andre lande og kulturer, men det er ikke og har aldrig været et must for os at holde ferie i udlandet hvert år. Tværtimod. Jeg elsker at holde ferie herhjemme, sove lidt længere end til hverdag, vågne langsomt over flere kopper kaffe, dappe rundt i hus og have og nyde at  jeg har fri.

Jeg indrømmer at følelsen er bedst når der er sol og varme i min sommerferie. Sommerferien 2013 var fantastisk, dejlig solrig og vi opholdt os rigtig meget på træterrassen som lige var blevet opfrisket.

I år er det helt ud over det sædvanlige så lang tid det har været varmt og tørt og i nogle timer midt på dagen er det bedst at  opholde sig i skyggen eller under parasollen på terrassen neden for huset. Herfra har jeg udsigt til krukkerne på begge sider, til drivhuset selvfølgelig og til staudebedene i baghaven.

Den store fennikel er blevet tyndet en smule. Jeg nænner ikke at klippe den helt ned selvom der er mange hvepse der sværmer i den og det er ikke så smart, når vi gerne vil sidde ude og spise.

Ovenover er fennikel, chokoladeblomst og solbærsalvie - de passer utrolig godt til hinanden

Min krukkebeplantning er meget anderledes i år. Mere transparant eller let om I vil. Jeg har virkelig mange forskellige krydderurter og jeg har knap så mange deciderede sommerblomster som jeg plejer.

Herover er en Hortensia 'Pinky Winky' som jeg reddede fra udsmidningsdøden hos en blomsterhandler sidste år - det belønner den mig for i år. På trappen står tagetes 'Creme Vanilla', basilikum, karry og rosenskovmærke. Oppe på træterrassen står middelhavsplanterne fra sidste år figen, oliven og den uundværlige rosmarin.


Foran drivhuset står bl.a. et par hjemmelavede ligustertræer, pelargonier, citronverbena og estragon


Pelargonie 'Nikolaj' og Helichrysum petiolare, bakkestjerne, stenbræk og husløg, duftpelargonie og rosenvejbred


Pelargonie og dahlia, olieplante og citrus set fra tre forskellige vinkler (man har jo lov at være glad for sit nye træ)


Kik lige ind i drivhuset, hvor frodigheden begynder at vise sig. Jeg har fået sat min Gakøgle op og tilsluttet vand og pumpe så der lyder der herligste larm af vand der plasker. Her er den omgivet af cirtongræs, chilli og en nyindkøbt slyngende middelhavsplante som jeg ikke lige har navnet på.

Der er fuld gang i tomater, peber og chilli, hvorimod agurkerne er for nedadgående nu, men de har givet virkelig godt og trænger muligvis til en lille pause.



I bunden af bedet er plantet persille og foran står flere krydderurter



Gakøglen fik jeg i julegave og den er bare ikke til at stå for.


Det er bare så skønt med sin egen middelhavsterrasse


 Ja, jeg må se at finde navnet til slyngplantet - men det er en jasmin af en slags. I vandet svømmer en vandanemone og en vandhyacint

Tilbage til normal

$
0
0
De sidste par dage har vi mærket det tydeligt - både temperaturen og antallet af feridage har været for nedadgående. I morgen begynder vi på arbejdet igen efter tre meget dejlige ferieuger. Det føles som meget lang tid siden vi gik fra, og det er netop en følelse jeg holder af når en ferie er slut.

Ret skal være ret. Vi har ikke udelukkende holdt ferie hjemme på terrassen, som det oprindelig var planlagt. Vi begyndte vores sommerferie med en weekend i byernes by, Paris.

Vi har før været i Paris, endda flere gange, dengang vi havde børn, der var børn. Dengang var vi i Eiffeltårnet, Notre Dame o.s.v. o.s.v. for slet ikke at tale om de store butikker med elektronik, musik og film. Denne gang var turen mere på mine vores præmisser, hvilket har betydet, at vi godt nok som vanlig har gået byen tynd, men vi har set en del parker.


Det var bare så ulidelig varmt i solen at jeg ikke orkede at gå rundt i Jardin Du Luxemburg (ø.tv.) så vi "kravlede" tværs igennem hvor der var skygge. Og jeg må indrømme at beplantningen med sommerblomster ikke lige var min smag. 

(n.tv.) Et sjældent eksempel på et smukt bed i Paris - hvid og lyserød Cleome sammen med lave dahlia i hvid og mørk bordeux.

Derimod var der meget charmerende i Jardin Des Tuileries og vi nød den skønne stemning en søndag eftermiddag, hvor vi sammen med mange andre slappede af ved søen henslængt i de skønne Luxemborgstole og slendrede rundt i parken. Her var beplantningen stauder og var langt mere min smag.


Hvil og pauser holdt vi mange af. Vi nød bl.a. espresso og kolde drinks på adskillige af Paris' dejlige cafeer, kølig skygge under Triumfbuen, ved kærlighedsbroen i Paris hvor vi funderede over om folk ved skilsmisse kommer tilbage og fjerner deres hængelås?
Orangeriet i Jardin Des Plantes mærkede jeg glæden over at jeg snart skulle hjem til mit eget og forsætte ferien.

Hjemme i Danmark igen forsatte sommervejret som I jo ved i bedste stil og de få byger der har passeret har været særdeles velkomne.


Et par ture ud i landet er det også blevet til i løbet af de tre uger. Bl.a. besøgte vi Gartneriet Toftegård og jeg købte et par chiliplanter samt nogle af de spændende krydderurter som jeg skrev om her.


Et andet udflugtsmål var bolig- og havebutikken Præstebakkegård, som er et slaraffenland for folk der holder af indretning af hus- og have. Desuden var det passende også at nyde landskabet. Vi kørte til Gilleleje og derfra langs kysten til Præstebakkegård i Tibirke, for at ende ved Frederiksværk.


Det blev ikke til den store turistrunde i Frederiksværk

Hjemme i haven har det hjulpet at temperaturen er faldet lidt de sidste par dage og at det har regnet. I dag har jeg været ude og fjerne vissent i det runde staudebed og det glæder mig at se at både Astrantia og Geranium skyder igen efter nedvisning/klipning.



Udsigt til bedene - set herfra har de været fine, men selvfølgelig har de lidt under tørken og meget har været brændt og vissent.


Jeg er så glad for, at jeg i efteråret flyttede hortensiaen 'Annabelle' frem i bedet - den har blomstret meget længe.


Og nu spørger jeg dig - hvad er det for en plante på billedet øverst til højre? Jeg husker kun at jeg har plantet Monarda 'Schneewittzen', men det ligner den da ikke?
Til venstre den cremefarvede bynke (Artemisia lactiflora 'Elfenbein') som jeg faldt for sidste år. Også den sikrer blomstring her i sensommeren. 


Denne staude Aster divaricatus 'Tradescant' er ny og og købt fordi jeg er vild med de mørke stilke. Derudover er den velegnet til placering under et træ og jeg mangler i den grad planter som kan tåle tørken under min Magnolia - perfekt!


Bag haveskuret blomstrer rosen Odyssey sammen med Phlox paniculata 'Lilac Time'


Lavatera og Lathyrus sørger for blomstring i det runde staudebed


Snart blomstrer Cosmos - i baggrunden Lythrum


Smukke Rose 'Odyssey' 

Hvor er det dejligt at kunne se tilbage på tre fantastiske uger - hvor vi også har fået lavet en hel del. Skure og havestue er nymalede, her er ryddet op og vi har slappet af, det kan ikke være bedre.

Ha' en god uge :-)

Sensommerstemning i august

$
0
0
Her på tærsklen til september er haven allerede meget septemberagtig. Når jeg sammenligner med fotos fra samme tid sidste år med disse, bærer det runde staudebed præg af den lange tørre og varme sommer. Men det gør mig ikke noget, for jeg holder uendelig meget af sensommeren med sit begyndene forfald.





Billederne er taget en tidlig morgen i ugen der gik. Det er så dejligt når jeg har tid til at gå ud i det særdeles dugvåde græs og den kølige morgenluft.


Annanas æbletræet har aldrig båret så mange æbler som i år, men det har været meget hårdt ramt af tørken og den æbleviklerfælde som jeg satte op i foråret har ikke gjort nytte. Jeg nåede dårligt at sætte hormonet op før pladen med klister var tæt besat og de fire plader der fulgte med var slet slet ikke nok til alle de æbleviklerhanner der åbenbart  var i år.


Hver dag er æbler drysset ned og snegle, fugle og hvepse har været hurtige - så jo, der har været orm og rådne æbler. 


men nogle få har jeg nået at høste og et par æblekager har vi heldigvis nydt.




Selvom drivhuset først stod færdigt midt i juni, har jeg haft stort udbytte af både agurker og tomater og ud over de mange madder og salater vi har spist indtil nu, har jeg også lavet flere glas med agurkerelish og henkogte tomater samt tomatketchup.


Der er stadig mange tomater og planterne er ret fine. 


 Søde lækre cherry- og blommetomater


Morgenlys i baghaven

Sidste efterår udvidede jeg bedet langs baghækken og formede det så det buer ud mod buxbomhækken. Det vil blive mere markant med tiden. Også mine syrener som står i det bed har lidt under tørken og jeg frygter at de ikke klarer sig, det vil vise sig til næste år.


Jeg har besluttet at omlægge den del af samme bed hvor jeg har rhododendron. Det er efterhånden otte-ni år siden jeg plantede dem og min forventning var at de ville vokse sig meterhøje og danne en stor grøn mastodont op mod pavillonen. 

Forbilledet var nogle kæmpestore rhododendron i min fars have, hvor der voksede bregner, juleroser o.l. nedenunder. Men mine er ikke vokset i det tempo jeg havde forventet og jeg synes ikke det har fungeret som forventet, det ser for pænt og friseret ud.  Nu er de fire rhododendron blevet solgt i dba  - det gik stærkt fra jeg tog beslutningen og i morgen bliver bedet tømt - gad vide hvor længe det får lov at stå tomt?


Cosmos i sensommerlys

Jeg håber, at I får en dejlig weekend.

Loppefund til drivhuset og nye træer i haven

$
0
0
Idag fandt jeg et gammelt, slidt og helt perfekt bord til drivhuset på loppemarkedet ved Gladsaxe rådhus. Det stod fyldt med loppeeffekter og jeg tror, at jeg blev lige så overrasket over at stadeholderen ville sælge det, som han blev over at jeg spurgte om hvor meget det kostede. 200 kr skulle jeg af med, og det er et sandt kup. Jeg slog til med det samme og tænkte slet ikke over at det ikke kunne komme ind i bilen...

Nå, så måtte Flemming køre hjem og hente trailer, mens jeg stod og flagrede med bordet i Buddinge Centeret.


Det er lige den rigtige vissengrønne farve


Resten af møblementet er stadig det samme - og ikke så bekvemt at sidde på, men indtil videre klarer vi os med det.


Jeg har planer om at de meget blå stole skal have en anden farve.

Jeg er i fuld gang med at organisere bedet, hvor der var rhododendron. Pengene fra planterne er allerede omsat til andre planter, bl.a. tre træer og nogle buske


Det ene træ (en røn) er plantet i bedet bag haveskuret - på billedet er det ikke nemt at se hvor yndigt det er, så I får en collage også.

Sorbus Vilmorinii er rigtig fin med sine lyserøde bær

Hvis det holder tørvejr i morgen, forsætter jeg med bedet langs baghækken.
Nyd din søndag.

Nye planter i bedet langs sydhækken

$
0
0
Det er et par år siden jeg plantede to blodblommer ved pavillonen. Ret hurtigt kunne jeg se at det ville blive flot med to mere som placeret i bedet langs sydhækken danner "tag" i en bue langs spejlbassinet.

Nu hvor de fire rhododendron er væk blev der plads til træerne og jeg nyder allerede synet af de røde toppe når jeg kikker ud fra førstesalen i huset.


Bedet under træerne er under udarbejdelse og langt fra færdigt. Jeg havde i forvejen lilla og violette toner i det bed og det holder jeg fast i. Jeg kommer nok ikke uden om nogle få stauder i bedet og har i forvejen nogle, men mit fokus er på sensommeroplevelser i form af blomstrende buske, buske med smukt løv kombineret med græsser.


Udsigt fra "det blå hjørne" - th. foran pavillonen ses den nye limefarvede fasanbusk sammen med rød lampepudsergræs. I bedet stod i forvejen pileurt, sct. hansurt, hortensia og astilbe.


Nyhederne består af Buddleia 'Pink Delight', Leycesteria formosa 'notbruce' Golden Lanterns og Pennisetum setac. 'Rubrum' som desværre ikke er vinterhårdfør.


Det kan være lidt svært at se på dette foto, men bag den første blodblomme står tre søjler i rionet de er beregnet til klematis.

Der var engang

$
0
0
2014 er et mærkeår for mig på flere områder og d. 1. august var det 40 år siden jeg begyndte i lære som gartner.

Jeg skulle stå i lære i tre og et halvt år og for at sikre alsidighed skulle en gartnerlærling have mindst to lærepladser og et ophold på havebrugsskole. Lærepladserne var godkendt til at have lærlinge i henholdsvis et eller to år.

Min første læreplads var en planteskole selvom hovedkulturen var pottechrysantemum i drivhus. Der var dog også andre kulturer, som forskellige sommerblomster og udenfor klematis, vin, fyrtræer og Omorika gran. 

I planteskolen arbejdede min mester og jeg. Hans kone som var uddannet landskabsarkitekt arbejdede på kontor tre dage om ugen og hjalp til i travle perioder. Ofte arbejdede jeg alene i drivhusene, jeg lærte forholdsvis hurtigt rutinerne - fylde jord i potter og gøre klar til stiklingerne ankom fra Afrika, stikke, knibe toppe, vande, sætte på afstand o.s.v.

 Dette er et luftfoto fra Krak - her ses gartneriet på 3000m2 og arealerne uden om, hvor der engang var skyggehal med klematis samt marken med fyr- og grantræer.


Fra en tid hvor man ikke fotograferede i tide og utide, har jeg disse billeder fra min første læreplads. På billedet nederst i venstre hjørne ses marken med små fyrtræer begravet i højt græs.

Min første læremester arrangerede, at jeg kom videre og fik kontrakt for de næste to år i et stort handelsgartneri hos Simon Andersen i Sandbjerg. Det var en helt anden verden - 7000 m2 under glas og 3000 m2 under plastik (koldhuse). Kulturene var mange forskellige spændende stueplanter - Dracena, Figus, Bromeliaceae, Citrus, Bougainvillea, Passiflora for blot at nævne nogle.

Så vidt jeg husker var der 7-8 gartnere og 9-10 lærlinge og derudover var der som regel også ansat studerende. Som lærling turnerede man rundt mellem afdelingerne, en måned  ad gangen og vi lærte alt om om de forskellige kulturer fra formering til den salgsklare plante. Der var virkelig styr på alsidigheden i vores uddannelse.

I bogen Grønttorvet - 50 år i Valby - en vision der holdt, har Robert Dumong skrevet et afsnit om producenterne og der kan man bl.a. læse om Simon Andersen, om hvordan han rejste i mange lande og hentede inspiration og stiklinger til nye spændende produktioner.  Der fortælles om succeen med export til Sverige og om hvordan lukninger hos eksportørene firserne gjorde det svært for dansk gartneri at fastholde afsætningen.

Min tid som gartner holdt 10 år efter jeg blev udlært, men interessen og glæden over alt det grønne stopper aldrig.


Luftfoto fra Krak - I bogen om grønttorvet står der om hvordan det gik gartneriet i Sandbjerg - alle de gamle drivhuse af træ blev revet ned og tilbage står husene af alluminium tilsyneladende stadig.

De fleste planter blev formeret ved stiklinger og den færdighed har jeg skrevet om flere gange her på bloggen. Jeg synes at det er en nem måde at få flere planter på.

For nylig fik jeg nogle vinranker af en veninde og de blev stukket i jord og sat under plastikhætter i drivhuset. Efter en måned har de dannet kallus (forløber for rødder) og viser tegn på at ville bryde i knopperne. Så jeg ser frem til at få nogle vinstokke i fremtiden.


Stiklinger af vin og sommerfuglebusk.


En hortensia lavet sidste år.



En kejserbusk, også fra sidste år.

Som regel laver jeg stiklinger når jeg beskærer eller former en busk i foråret, men det kan altså også gøres i sensommeren.

En rundtur i septemberhaven

$
0
0
Jeg har stadig en del blomstring i bedene og selvom forfaldet bliver mere og mere udtalt så kan det næsten se helt sommerligt ud midt på dagen når solen skinner. Jeg er så glad for at jeg klippede geranium, røllike, slangeurt m.fl. ned i august, for nu blomstrer de så fint igen. Jeg tøvede med saksen og det blev ret sent på sæsonen, men det kan jeg jo så glæde mig over nu.


Jeg er ikke så flittig som nogle af jer rundt på bloggene, med at opdatere krukkesamlingerne efter årstiden. I krukkerne på terrassen står stadig sommerblomsterne, men hvis jeg kan holde trit med at pudse pelargonierne af så ser det ok pænt ud.


Ved pavillonen er det vinrød der hersker og fortrinsvis i form af sommerblomster og dahlia, men en lille Coreopsis har blomstret virkelig længe. Den kæmpede en hård kamp mod sneglene som klippede hvert lille grønne skud i foråret. Men pludselig fik én eneste stilk lov at stå og den blomstrer så det er en lyst. 

I dag var jeg på plantemarked i Lyngby og fik suppleret med flere planter til bedet med de nye blodblommetræer. Jeg fik fat i planter lige efter planen. Nemlig nogle store livskraftige hjortetrøst. Derudover købte jeg en Penstemon med lidt mørke blade, nogle vinrøde Knautia, en Sct. Hansurt og en mørkbladet hjortetrøst - Eupatorium 'Chocolate', som jeg faktisk først troede var en mørkløvet fredløs, og det bildte jeg også blogpigerne ind.


De nye planter passer godt til dem der allerede står i bedet, det hele er meget blå-violet nu.

Hortensiaerne 'Clara' er i år meget rødlige i deres forfald. Det skyldes den tørre sommer, hvor de decideret lå hen ad jorden. Det er nu pudsigt at der blot skal lidt vand til at få dem til at ranke sig og de ser bestemt ikke ud som om de har lidt, selvom det ved jeg jo, at de har.


Jeg har nye overvejelser for bedet til højre. For vores nabo har fjernet deres garage som stod og dannede en flot sort baggrund for mine rosenbuer og bonderoserne. Den nu hedengangne garage har vi haft i skellet altid og det var med udgang i den, jeg satte buerne for mange år siden. Der er ting man ikke er herre over og det nye byggeri bliver så anderledes, at jeg ikke tror på, at det kommer til at fungere med buerne, der skal noget som kan camuflere i højden...


Da drivhuset var rejst og forskønnede vores hus, kom vi endelig igang med at male skure og tilbygning så det hele fremstår ens, sort og neutralt. 

Der er mere ro over udsigten op i indkørslen og med drivhuset er der også åbnet så man kan skimte haven bag huset derfra. Tidligere var der lidt "Ford Knox" over det på den side. Jeg ønsker mig mere grønt evt. i form af et træ i gården, men det bliver ikke lige med det første.

Søndagspusleri

$
0
0
Weekendens vejr blev solrigt og lunt og jeg nød det.  Først i skoven, hvor bøgens blade stadig er grønne, og senere i haven, hvor jeg byttede lidt rundt på møblerne i pavillon og drivhus. 


Først et kik på de sædvanelige høstasters, som jeg viser her hvert efterår, og som jeg er så glad for. Jeg holder mest af den klare blå øverst th. Jeg har kun navn på den nederst th. (A. ageratoides 'Asran'). De andre er fra en tid hvor jeg "bare kunne plantenavne" og derfor smed skiltene ud - ha!

Jeg ønsker mig flere af asterfamilien bl.a. en lyserød og en mørk lilla med gul midte, men især den sidste er svær at finde.



Bladene fra min store hassel fløjter rundt i denne tid, og der var behov for lidt oprydning i pavillonen. Gyngesofaen er flyttet, men da eftermiddagssolen luner i dette hjørne, er det for tidligt at lukke ned for sæsonen og her kan vi stadig være ude og i læ grundet pavillonens stofsiderne og så har vi den skønneste udsigt til spejlbassinet.


 Mit dejlige hjørne


Gyngesofaen er flyttet ind i drivhuset og sammen med endnu et par kurvestole er her nu lidt mere bekvemmelighed i forhold til i sommer, hvor vi sad mere "til bords".


Denne lille Cyklamen købte jeg på plantemarkedet i Lyngby i sidste uge for 30 kr. Den skal plantes ud i haven, men lige nu nyder jeg den i drivhuset.

Farver og frøstande

$
0
0
Jeg bliver i godt humør af at kikke på Clematis Tangutica 'Orange Peel' på denne årstid. Blomsterknopperne hænger som små  grønne lygter inden de knaldgule lukker sig op. Orange Peel får lov at overtage stativet af rionet og lukke fuldstændig af for rosen Ghislaine de Feligonde som er færdig med at blomstre for i år.

Clematis Tangutica 'Orange Peel'

Færdig er der efterhånden flere der er, men det betyder ikke nødvendigvis at de får saksen. Både storkonvaller, løvehale og purpursolhat får lov at stå med frøstande til næste forår, fordi jeg synes at det ser smukt ud og hvis haven skulle blive dækket af sne spærrer de af, så hundene ikke bare tramper ind i bedene.

Lige pt. er purpursolhattens frøstande dog ikke de smukkeste, som de står og ser halvrådne ud - det er derimod den høje kvæsurt og løvet på både sommerfuglebusk og salvie. I det hvide bed er hortensia 'Annabelle' helt brun, hvorimod en anden 'Annabelle' i det blå bed står med både cremefarvede og grønne ponponer (ses i næste collage). Begge planter står skyggefuldt og har blomstret lige længe så det er lidt pudsigt at der er så stor forskel på dem nu.

Nogle af planterne med mørkt løv ser også friske ud nu - det gælder blærespirea 'Diablo', sort slangeskæg og Euphorbia, hvorimod hjertetræet, sølvlys og vinget benved er klart på retur.

Det blev endnu en weekend, hvor det var muligt at sidde ude og lune sig i pavillonen ved det nye bed i baghaven. Her er der fuld knald på farverne i Sct. Hansurt, pileurt og de røde lampepudsergræsser.

Jeg har endnu ikke købt forårsløg og tror heller ikke det bliver til de store indkøb af det i år. Jeg vil dog meget gerne have flere Allium aflatunense i dette bed, så jeg håber at der stadig er nogle at få.

Rigtig god uge til jer derude.

Stjerner i efteråret

$
0
0
Selv når det regner kan jeg finde smukt at se på derude. I landskabet gulner bladene mere og mere  og selvom jeg må indrømme, at løvet lyser ekstraordinært når solen skinner - synes jeg, at der er en charme over de våde visne blade som bliver fanget i den alt for langhårede græsplæne.



Som tiden går bliver farverne i Sct. Hansurt mørkere og mørkere og det er lige nu, før de rådner/visner, at jeg bedst kan lide den almindelige 'Herbstfreude'. Sidste år fik jeg fingre i nogle mere pink Sct. Hansurt som jeg desværre ikke har navn på. Derudover har jeg den rødbladede 'José Aubergine' og yderligere en som er købt uden navn, men jeg tror det er 'Matrona'.


I midten nederst er stenurt. Både Sct. Hansurt og Stenurt tilhører Stenurt-familien (Crassulaceae) og ud over at de begge er sukkulenter, ses familieskabet tydeligt i blomsterne - når man går tæt på ses alle de små stjerner som samlet set ligner en skærm.

For nylig har jeg fået flere Heuchera og de er virkelig efterårets stjerner. Jeg kan bedst lide de ensfarvede, klare farver og så synes jeg også at de næsten uanselige blomster er ret charmerende. Dem har jeg dog ikke billeder af her.


Heuchera 'Lime Marmelade', Heuchera 'Malachite og Heuchera 'Herbstzauber'

En stor afsavet egegren i skoven har bidraget til buketten i drivhuset. De står ikke i vand, da de tørrer så smukt på grenene.

Jeg har haft fire fridage og det ville have været skønt, hvis jeg havde fået forårsløgene i jorden, men altså - det har bare ikke været muligt i regnen. Derimod har jeg nydt det inde og bl.a. haft gang i noget kobberspray og nogle græskar. 




Hvis du er til lidt hyggelige DIY græskar i stof får du link til dem jeg syede for et par år siden HER


Før vinteren

$
0
0
Vi er nået til den tid på året, hvor jeg har mere lyst til at sy nyt betræk til puderne på sofaen eller lave en krans af hortensiablomster til stuen - kort sagt vende blikket ind i huset og hygge mig. Men det går jo ikke, for jeg mangler at lægge løg og tømme krukker, ja generelt at gøre alt klar til vinteren.


I dag plukkede jeg de sidste tomater, klippede planterne i små stykker og gravede dem ned i bedet de har været plantet i, så nu er der klar til at bære de frostfølsomme ind. Jeg vasker ikke drivhuset om efteråret, fordi jeg bruger det til opbevaring af planter. Nu hvor jeg er lykkelig ejer at et stort drivhus vil jeg forsøge at organisere overvintringen lidt, jeg håber i hvertfald ikke at der kommer til at se for rodet og opstablet ud, men jeg kommer ikke uden om et telt af bobleplast for her er ikke frostfrit.

Der bliver noget bart ud mod indkørslen, når planterne er væk, så her skal dekoreres lidt, både for at der skal se pænt ud udefra, men også fordi jeg håber at kunne sidde i drivhuset og nyde det på gode dage.


Jeg kom igang med løglægningen i dag og samtidig gravede jeg Lavatera Barnsley og Verbena Bonariensis op til overvintring. 


Efter et par år uden blomstring, har denne søde vinterasters 'Rosensilber' besluttet sig for at blomstre udendørs. Den har set helt jammerlig ud hele sommeren og visnede i tørken så jeg måtte klippe den ned - det kunne den åbenbart godt lide.


Hedera blomstrer oppe i Magnoliaen og jeg synes at den er ekstra flot i år.

Sidst men ikke mindst et par billeder fra området ved spejlbassinet. Jeg har ikke så mange ord at knytte til de billeder, jeg nyder bare synet.



Det er ikke meget jeg ser haven i ugens løb for det er jo tidlig mørkt nu, så i hverdagene kan jeg så nyde sterinlysene indendøre.

Forsat arbejde

$
0
0
Efterårarbejdet forsatte i denne weekend og jeg kan nu sætte flueben ud for løglægning - jubii! Jeg kan godt bekende at jeg ikke har lagt så mange løg i år og det fortryder jeg sikkert til foråret. 
Søndag kom solen og kastede sin glans over min forsatte novemberoprydning - et arbejde som jeg ikke er ubetinget begejstret for, men jeg nød i den grad at være ude i solen. 

Jeg synes det er tungt i mere end en forstand når krukkerne skal tømmes og jeg skal klargøre planter til overvintring inde eller i drivhuset - det er dødkedeligt, så ind imellem finder jeg på overspringshandlinger af forskellig slags.


Tomaterne som jeg høstede i sidste uge skal ind og de grønne pakkes i aviser så de kan modne.


Midt i tømningen af krukker, huskede jeg at høste nogle hortensiablomster, de er så smukke nu.


Da jeg havde lagt narcisløg i det hvide bed besluttede jeg at magnoliaen skulle løftes. Grenene hang efterhånden så lavt og jeg syntes at der skulle luft til bedet.

De nøgne grene med knopper er virkelig dekorative. En af dem skal hænge i drivhuset med en lyskæde på, de andre grene har jeg lagt til side bagest i haven, de skal ind til drivning i løbet af vinteren.


Efter den kom ind i drivhuset er der kommet blomster i auriklen


I denne uge fik jeg intet mindre end en hel kasse georgineknolde. Det begyndte til min fødselsdag i september, hvor jeg fik den dejligste buket af en af mine kolleger. Hun fortalte at de havde et kæmpe bed med denne georgine og at jeg sagtens kunne få nogle knolde. Stor var min overraskelse da jeg fik en HEL kasse fuld og jeg vil gøre mit allerbedste for at få dem gennem vinteren, så jeg kan få et kæmpe bed fuld af violette georginer.

Skal og bør

$
0
0
Forleden dag havde jeg en lille chat med Marianne på HAVEFOLKET om havebøger. Hun kunne  bl.a. berette om en gammel havebog som stod i hendes reol og jeg fløj til tasterne, da jeg selv har været ejer af en af samme slags. Den druknede dog desværre i min kælder for år tilbage, men med det korrekte navn kan jeg nu finde den igen.

Billedhavebogen fik jeg lov til at få med i bagagen, da jeg flyttede fra mit barndomshjem og jeg elskede denne bog som var fyldt med trin-for-trin billeder vedrørende forskellige havegøremål. Sådan en trin-for-trin havebog er efter min mening guld værd.

Hvad angår havebøger er jeg de sidste par år nærmest gået modsat og køber gamle danske og engelske havebøger hos antikvaren - det meste er jo skrevet før og når det drejer sig om grundlæggende principper i design, som jeg interesserer mig for, læner vi os meget op ad de "gode gamle" havedesignere.

I chatten med Marianne kommer vi ind på den "skal" og "bør" attitude der godt kunne være i gamle havebøger og vi er enige om, at hvis man læser uden om det, findes der også en del guldkorn i de bøger.

I havelivet er der visse gøremål, hvor det giver mening at holde sig til nogle regler/retningslinjer, men "skal" og "bør" kan man jo bare blæse på, hvis man vil og så gøre sine egne gode eller dårlige erfaringer.  Jeg kan godt lide at læse/høre andres erfaringer.


Beskæring f.eks. kan man foretage året rundt på de fleste træer og ikke som det blev foreskrevet i gamle dage kun om vinteren. Det er dog lidt nemmere at håndtere affaldet om vinteren, når der ikke er blade på træerne. 

I sidste weekend gik jeg lidt hårdhændet til min Magnolia. Jeg har tænkt over det i flere måneder og pludselig skulle det være. Jeg kunne ikke holde ud at vente - der skulle luft ind under træet! Det var ikke en decideret beskæring eller formning af træet - jeg fjernede en stamme som trykkede hæk og buske. 

Grenene tørrer ikke ud i det kølige vintervejr og derfor er det muligt at tage dem ind hen over vinteren. Inde i varmen udvikler knopperne sig, men ikke som hvis det var en forårsdag, de bliver mindre og holder ikke så længe. Jeg har haft glæde af magnoliagrene i december i et par år og nu synes jeg de hører til.

Og jeg stoppede ikke ved det. Jeg blæste på "skal" og "bør", hev hækklipperen frem og klippede min slangeformede buxbomhæk, som deler baghaven i to.

Mindst to måneder for sent! Hvad tænker jeg dog på?


Jamen, jeg orkede ikke at se på det pjuskeri mere og tiden er bare gået... Og ja - jeg har gjort det flere gange tidligere (omend det var før buxbomsygens tid), fordi det er belejligt at klippe buxbom når man skal bruge det i julekransene. 

Og hvis der nu skulle komme sne i den kommende vinter, så vil min hæk have det bedre i klippet stand end hvis sneen lægger sig på de uklippede grene og tynger dem.


MEN hvis min hæk bliver syg og dør fordi svampesporer har sneget sig ind i de åbne sår, så vil jeg ærgre mig gul og grøn over, at jeg ikke klippede hækken i tidsrummet august-september som jeg i sin tid har lært og til enhver tid vil anbefale.....

Et varmeskab i drivhuset og en tur i Træbanken

$
0
0
Sæsonen er slut, det er der ingen tvivl om - november er korte dage og brunt, gråt og tåget. For et par måneder tilbage, så der sådan her ud i drivhuset:


Grønt og frodigt og massevis af tomater.

Nu er der en helt anden stemning i drivhuset. Som jeg tidligere har  fortalt, er jeg igang med at gøre klar til vinteren og forhåbentlig bliver jeg færdig i den kommende weekend.  Flemming har bygget et bobleplastskab til mine planter. Det står perfekt lige inden for døren op ad væggen og inde i det står to metalreoler som jeg har købt i IKEA.



Jeg har allerede proppet en del planter ind i "skabet". Fronten vil også blive lukket med bobleplast med en låge i og hvis det bliver nødvendigt i løbet af vinteren vil jeg sætte gang i en lille drivhusvarmer som jeg købte sidste år.




Så er det bare at krydse finger, for jeg indrømmer at overvintring af følsomme planter ikke er min spidskompetence, men jeg satser på at det bliver det, hvis jeg tager mig sammen.

Jeg er glad for at jeg kom på ideen med et varmeskab i drivhuset, for jeg vil så gerne at der også kan være pænt og hyggeligt derude. Jeg drømmer om at have muligheden for at sidde derude med en kop kaffe en vinterdag, hvor solens stråler varmer gennem glasset....

I søndags gik jeg en tur i Træbanken. Jeg har omtalt den før - det en botanisk park ved Hjortespring tæt ved Smør- og Fedtmosen, hvor man har plantet et udvalg af de mest almindelige træer i Danmark.

Selvom jeg ikke er begyndt på julepyntningen endnu, rumsterer tankerne alligevel omkring dekorationsmateriale, når jeg skal ud og lufte hundene. Derfor gik turen til Træbanken for her kunne jeg samle en del forskellige kogler - jeg plukker vel at mærke ikke noget fra træerne.

Til hundenes store utilfredshed lå jeg og rodede nede under diverse fyr- og grantræer  for at finde kogler og jeg fandt en pæn bunke, bl.a. kogler af sitka- og douglasgran, østrisk fyr, skovfyr, bjergfyr.


Jeg synes ikke haven er så fotogen i det grå vejr, så slutbilledet bliver igen hortensia, som jeg virkelig glæder mig over. Buketten er fra idag og jeg er så imponeret over at de stadig er så fine i farven.

Kom vinter

$
0
0
Ahhh, sikke en lang og dejlig weekend, hvor jeg fik sat punktum for dette års havearbejde. Det er en enorm lettelse, at jeg nu har fået planter og krukker i hus og ikke mindst ryddet op derude. 

I fredags havde jeg fri og var så heldig at opleve solen bryde igennem skyerne. Linda fra Casa Asti kommenterede mit forrige indlæg, hvor jeg skrev at alt var gråt og brunt i haven - og hun har ret i at jeg dog har noget der er i blomst.


Rose Odyssey, Hydrangea macrofylla 'Clara', Helleborus Foetidus,
Eupatorium 'Chocolate', Viburnum bodnantense, Viburnum rhytidophyllum,
Geranium 'Rose Clair', Rose The Pilgrim, Geranium 'Rozanne.

Græsplænen blev klippet for sidste gang i år. Jeg synes at det er svært tilfredsstillende at klippe græs - på knap en time kan min have forvandle sig fra pjusket rodethed til ordentlig - så kan det godt være at der er skvalderkål i bedene - det ser alligevel godt ud når man tager de lange kik.




Så mangler jeg bare at fiske blade op af mit spejlbassin


I forhaven blev stenmelsstierne skuffet og revet.


De tømte krukker er kommet ind i haveskuret, jeg tror aldrig det har været så organiseret der før.

Idag lod jeg mig ikke stoppe af mørket som faldt kl 16:30 - Flemming har en stor projektør som jeg "fyrede" op under og så forsatte oprydningen - jeg ville bare være færdig.


Ved siden af mit bobleplastskab står det grønne bord og jeg har hængt en lysende magnoliagren op




Lidt mørkebilleder fra drivhuset

Jubiii, jeg kan slet ikke få de trætte arme ned af bare begejstring og selvom jeg lige pt. går med krumbøjet ryg efter dagens slæberi, så er jeg bare så glad og hilser både jul og vinter velkommen - nu skal der hygges.
Viewing all 304 articles
Browse latest View live